Tuesday, January 11, 2011

uusaastatervitus vabandustega

Tere sõbrad.

Tean tean, olen teid hooletusse jätnud ja infopuudusesse.
Selleks on mitmeid põhjuseid, aga peamine on ilmselt ikkagi puhtakujuline laiskus.
Aga muude põhjuste hulgas on üks peamisi see, et jäin oma kallist läpakast ilma ja ühe sellega varastati kodust ära ka teine läpakas ja modem ja kõik muu, millega oli võimalik internetti ühenduda. Ainuke võimalus internetti saada oli mõnele sõbrale külla minna või külaraamatukokku (jalutuskäik ca 45min).
Nüüd on meil uus arvuti ja võimalus uuesti internetituda.

Kuidas ma siis muidu elan?
Vaikselt ja rahulikult. Valdava osa ajast olen niisama olnud - kokanud, maalinud, raamatuid lugenud ja lihtsalt aja maha võtnud. Siin võtab elamine ise nii mõnusalt palju aega, et ega igav ei ole.
Turul ja poes käik ca korra nädalas - ca 4-5 tundi. Sellest 2x45min läheb lihtsalt kohale jõudmise peale ja tagasituleku peale.
Teise külla veini järgi minek ca 3h edasi tagasi.
Joogivee toomine mäe otsas asuvast külast ca 1h.
Ahju kütmine, söögi tegemine ja muud majapidamistoimetused...
Nüüd hakkasin ajutiselt ka tööd tegema uuesti - lõikan viinamarjade oksi.

Kusjuures söögi tegemisest ja söömisest on lõpuks ometi saanud nautimisväärselt suur osa minu elust. Teen ise süüa ja tehakse mulle rõõmuks - igasuguseid imepäraseid asju. Minu menüüsse on lisandunud hulgaliselt uusi ja huvitavaid puu- ning juurvilju ja ka mereande. Meelelahutuse mõttes tegin jõuluks ka piparkooke. Siin selliseid asju üldse ei tunta. Kohalikud jõulumaiustused on mingid omamoodi searasvaga tehtud magusad pätsikesed erinevate maitsetega ja siis veel erinevad halvaataolised massid. Piparkookide tegemiseks otsisin retsepti ja siis ajasime pool detsembrit vajalikke maitseaineid kokku - kõige keerulisem oli kardemoniga, mille lõpuks hingehinna eest ühest ökopoest ostsime, kuhu see meie jaoks spetsiaalselt telliti. Aga minu piparkoogid on olnud menukad kõigi seas, keda nendega on kostitatud.

Katalaani jõulukommetest veel natuke:
* lapsed saavad kingitusi mitte jõululaupäeval, vaid kolmekuningapäeval, kui kolm kuningat need toovad. Kolm kuningat tulevad ka päriselt igasse linna ja külla ning jagavad karamelle.
* jõulude ajal etendatakse igal pool elusaid kompositsioone jeesuse sünnist - ehk siis külarahva hulgast välja valitud mängivad püha perekonda vastavas riietuses.
* kodus on puupakk, millele on nägu ette tehtud ja jalad all ning tagapool kommidega täidetud kott. Lapsed peksavad pakku kaigastega ja laulavad umbes sellist laulu, et kaka kaka hästi, kui ei kaka saad veel tappa...
* tähtis tegelane jõulukompositsioonides püha perekonna kõrval - aga ka mujal aastavahetusega seotud värkides on caganer - ehk sittuja. Mina puutusin sellega kokku kaubanduskeskuses Barcelonas, kus oli avaras hallis caganeri kuju, mis oli nii suur, et ulatus läbi kahe korruse. See on mees, kes kükitab ja kellel on püksid alla lastud ja kakab. Caganeri kuju juures oli selges inglise keeles selgitus, et see katalaani komme võib turistidele küll imelik tunduda, aga asjal on sügav sisu. Et elu parem oleks, on mõtet kogu sitt jätta vanasse aastasse ja minna puhta ja muretu tundega uude...
Igal aastal toodetakse neid erinevate nägudega aktuaalsetel teemadel - poliitikud jms, kes on "silma paistnud" suurepäraste saavutustega ja inimesed ostavad neid vastavalt enda maitsele oma kodustesse jõulukompositsioonidesse.

Jõulude ajal käisin sõprade juures külas, kus oli suur jõululõuna kogu suguvõsale. Vahva üritus oli ja toredad inimesed - kuigi ma katalaanikeelsest jutust veel eriti midagi aru ei saa. Kohalik traditsiooniline jõuluroog on kana/kuke supp.

Aastaavahetuse ajal siin ilutulestikku ei ole. Siin on ilutulestik peaaegu igal muul juhul - igal külapidustusel ja eriti uhke on jaanipäeval. Aga aastavahetusel kogunevad kõik teleri ette ja kui siis on 12 kellalööki, siis süüakse iga löögi ajal üks viinamari. Poest saab osta isegi spetsiaalseid pakendeid 12 viinamarjaga ja teleris uudistes üks tädi millalgi detsembris rääkis kui vastustusrikas töö tal on, sest kui mõnes pakendis peaks kogemata olema nt 11 viinamarja ja inimesel jääb üks söömata, siis tuleb sellel inimesel õnnetu aasta...

Üks teema on veel, millest ma võin rääkida ilmselt sama palju kui inglased - ehk siis ilm (no teest ka muidugi, aga sellega ma teid ei tüüta). Igatahes ilmaga on siin nii, et käesoleval hetkel on mõnus - päeval ca 15-17 kraadi varjus. Üldiselt on päevad päikselised ja tuulevarjus võib lausa päevitada. Aga on olnud ka päevi, kui öösel on -5 ja päeval napilt 6 ning lisaks puhub vinge tuul. Ja kuna siin ei lähe kunagi nii külmaks kui Eestis, siis kodudes üldiselt eriti häid küttesüsteeme pole - kamin toanurgas ja kogu lugu... Õnneks on meie elamine pisike ja ahi kütab selle kenasti soojaks, kui kogu aeg puid alla uhada. Külmadel päevadel hangub mu mõistus ja tegutsemisvõime ja istun ahju juures ning joon teed. Soojad päevad jälle lepitavad talvega ära.

Kallistan teid kõiki
Ingrid

No comments:

Post a Comment