Saturday, September 18, 2010

Viinamarjade korjamine

Korjamine kestab mõne nädala ja seda tuleb teha üsna kiiresti – perioodil, kui on täpselt kõige õigem aeg ja küpsusaste.

Kohas, kus mina viinamarju korjan, käib töö 6 päeva nädalas (pühapäev on puhkepäev) ja kestavad tööpäevad 2x4h kahetunnise lõunapausiga. Viinamäe vanaperemees tukub traktoril ja iga natukese aja tagant sõidab pisut edasi – vastavalt korjamise edenemisele. Peaaegu täiskoormusega korjab, lisaks hooajatöölistele, ka kogu perekond: noorperemees (ca 50a), tema naine ja 2 teismelist last. Kuna perekond ise on samuti haaratud protsessi ja isegi teismelised vapralt ja ilma virisemata vastu peavad, teeb see kogu asjast orjatöö asemel hoopis kuidagi midagi tähtsat ja pidulikku.

Korjata tuleb nii, et käärid käes lõikad viinamarjakobara põõsa küljest lahti, puhastad suuremad mädakohad välja ja viskad kobara ämbrisse. Sealjuures tuleb:
• mitte omal sõrmi otsast ära lõigata kääridega, mis on selleks täiesti suutelised;
• hoida piisavalt kiiret tempot, kusjuures kogu aeg on häbi, sest peremehe tempole ei jõua mitte ligilähedalegi – ta on ka muidugi aastakümneid harjutanud asja;
• piisavalt korralikult põõsas üle vaadata, et suuri viinamarjakobaraid (eriti) korjamata ei jääks.
Tööpausid on 4h tsükli jooksul laias laastus 1-2 korda mõneks minutiks rea otsas, kui juuakse vett senikaua kui traktor ennast ümber manööverdab.

Olen juttusid kuulates ja ümbritsevat silmitsedes (nt naaberpõldude tööd jälgides) aru saanud, et tegelikult on meie töörütm väga leebe. Suur osa korjest käib 2x5h päevas, ühetunnise lõunaga ja ilma ühegi puhkepäevata, kuni korjatud saab. Lisaks käib paljudes kohtades töö nii, et traktor ei peatu hetkekski vaid kogu aeg veereb pisitasa edasi ning korjajate ülesandeks on hoida tempo nii kõrge, et maha ei jää oma töölõiguga...

Iseenesest on korjamine selline lõbus töö ja väga magus ka. Vastavalt soovile võib osa viinamarju ämbri asemel tee otse suhu leida.

Töö ise on uskumatult määriv. Mõne aja jooksul kattud rohkemal või vähemal määral magusa viinamarjamahlaga, mis kleebib enda külge kogu tolmu. Aga pisutki vihmasemal päeval tähendab töö korralikku mudaga võitlemist. Ja ärge arvake, et see on midagi Eestis leiduva muda sarnast. Oh ei! Siinne muld meenutab kuival ajal oma värvilt rohkem liiva, kui mulda. Kui on kuiv, siis maa on kõva ja praguneb lõhedesse. Ja kui siis sadama hakkab – saab sellest nätskelt kleepuv mass, mis imeb su enda külge ja lahti enam ei lase ja kui sa ennast vabaks võitled, siis oled sa kattunud paksu mudakihiga...

1 comment:

  1. leidsin selle postituse nettist otsides viinamarja korjamise tööd , kas oskaksid soovitada , kust kaudu saaksin ka sõbrannaga kuskile viinamarja istandusse tööle ? :)

    ReplyDelete